sarcina

Acneea apare intr-o varietate de forme in toate etapele vietii unei persoane, fie in timpul adolescentei, la varsta adulta sau la menopauza.

Pentru femeile gravide, eruptiile pot aparea mai frecvent decat de obicei.

Acneea sarcinii este un termen folosit pentru a descrie eruptiile care apar datorita schimbarilor hormonale si fluctuatiilor prin care trece corpul unei femei insarcinate in timp ce poarta copilul, mai ales in primul trimestru, dar ce este exact si de ce se intampla?

Tipuri de acnee in timpul sarcinii

Acneea chistica / hormonala si acneea comedonala sunt doua tipuri care pot aparea de obicei in timpul sarcinii.

Acnee comedoanala

Mai frecvent denumite puncte negre (comedoane deschise) sau puncte albe (comedoane inchise), acest tip de acnee se caracterizeaza prin umflaturi mici care confera pielii o textura putin aspra.

Aceste simptome ale acneei apar la deschiderea porului si sunt considerate acnee neinflamatoare, ceea ce inseamna ca nu se vor umfla sau nu vor provoca multa durere.

Acnee chistica

Acneea chistica este o forma severa de acnee inflamatorie care produce umflaturi mari rosii, care sunt adesea dureroase la atingere din cauza inflamatiei, care apare atunci cand excesul de ulei se combina cu celulele moarte ale pielii pentru a crea bacterii.

Principala cauza a acneei chistice in sarcina este fluctuatia hormonala din organism, care apare in timpul sarcinii, in special in primul si al doilea trimestru.

Cauze si prevenirea acneei in sarcina

Acneea este cea mai frecventa afectiune a pielii si afecteaza pana la 50 de milioane de persoane.

Simptomele acneei apar atunci cand corpul produce prea mult sebum sau ulei, care apoi se infunda in pori cu celule moarte ale pielii pentru a forma o bacterie numita P. acnes.

Starea acneei poate fi declansata de o serie de lucruri, inclusiv genetica, stres si anumiti hormoni, care sunt cel mai adesea vinovati atunci cand vine vorba de cosuri in timpul sarcinii.

Fluctuatiile hormonale in timpul sarcinii si cresterea estrogenului sunt doua etiologii potentiale ale cresterii eruptiilor acneice in timpul sarcinii.

Un hormon cunoscut pentru declansarea excesului de productie de ulei sunt androgenii.

Un tip de androgeni se numeste progesteron, care este unul dintre jucatorii cheie in timpul sarcinii, deoarece pregateste uterul pentru a gazdui un copil.

Desi este putin de facut pentru a gestiona fluctuatiile hormonale in timpul sarcinii, puteti trata suprafata pielii, care poate impiedica formarea bacteriilor in acei pori.

Tratament

Acneea in sarcina apare de obicei atunci cand excesul de ulei produs de hormoni fluctuati si celulele moarte ale pielii devin prinse in interiorul porilor, dar exista cateva modalitati eficiente de a reduce la minimum aceste eruptii.

Curata-ti pielea.

Aceasta regula se aplica aproape tuturor celor care traiesc cu sau au suferit acnee la un moment dat si nu se opreste atunci cand o persoana ramane gravida.

Cu toate acestea, verificarea etichetelor pentru identificarea ingredientelor sigure este esentiala pentru reducerea simptomelor acneei si pentru a ramane sanatos.

Produsele de ingrijire a pielii sunt numarul unu!

Spalarea fetei cu un gel anti-pete si tratamentul la fata locului pentru controlul acneei sunt ambele produse sigure care vor ajuta pielea sarcinii sa ramana limpede.

Ia-ti vitaminele in sarcina.

Se stie ca anumite vitamine si minerale reduc simptomele acneei.

Un astfel de mineral este zincul, in care femeile insarcinate sau care alapteaza pot vedea deficiente.

Discutati cu medicul dumneavoastra despre adaugarea suplimentelor de zinc in dieta dumneavoastra.

Incearca terapia cu lumina albastra in sarcina.

Daca aveti deja bacterii cauzatoare de cosuri in interiorul porilor, terapia cu lumina albastra poate alunga bacteriile si inflamatia care vine cu ea.

Terapia cu lumina albastra este sigura si functioneaza ca un tratament antibacterian ce combate P. Acnes care traieste si provoaca inflamatii in glandele sudoripare.

Apeleaza la un peeling chimic.

Cheia pentru a mentine pielea libera de celule moarte si ulei acumulat: exfolierea.

Peelingurile chimice usoare care utilizeaza o concentratie scazuta de acid glicolic sunt sigure si pot contribui la prevenirea acumularii de ulei, in timp ce se exfoliaza.

Luati aminte ca aceste informatii sunt orientative. Pentru orice tratament pe care vreti sa-l adoptati, luati legatura cu medicul dumneavoastra.

Speram ca v-a placut articolul!

Nu uitati, daca doriti sa gestionati mai bine propriul salon, sa aveti posibilitatea de programari online, SMS-uri automate catre clienti, dar si o imagine clara asupra afacerii voastre, va recomandam Logbox – cel mai bun sistem pentru saloane din Romania!

sursa imagine/sursa articol