matreata

Matreata este una dintre acele conditii care serveste mai mult ca o suparare decat o afectiune fizica. Veti sti cu siguranta daca o aveti (dupa cum reiese din fulgii de pe imbracaminte si de pe perna), dar orice altceva din jurul starii comune a scalpului este neclar.

Desi nu stim exact de ce apare matreata, la multi oameni se crede ca se datoreaza unui amestec de genetica, alergii si sensibilitati si unui dezechilibru al microbilor pielii.

Verificati starea scalpului

Daca credeti ca aveti matreata, probabil ca aveti dreptate.

Dar, inainte de a incepe tratarea ei, asigurati-va ca nu este una dintre cele doua alte posibilitati: un scalp care prezinta uscaciune usoara si fulgi nu trebuie confundat cu matreata „adevarata”.

Adesea, veti observa ca acest tip de reactie usoara apare in timpul schimbarilor sezoniere sau cand sunteti expus la un stil de viata expus la caldura excesiva – si il puteti calma pur si simplu apeland la formule mai hidratante.

Matreata, pe de alta parte, are un efect mult mai puternic.

Scenariul de matreata adevarata poate fi recunoscut de obicei de celulele pielii care cad in aglomeratii medii spre mari, care sunt de obicei putin uleioase.

Pe cealalta parte a spectrului, s-ar putea sa aveti simptome mai extreme care indica o afectiune inflamatorie a pielii cunoscuta sub numele de dermatita seboreica.

Aceasta se caracterizeaza prin descuamare, iritatie a pielii, roseata si uneori rani – in timp ce matreata este de obicei nedureroasa.

Cautati ingrediente antifungice

Dupa ce ati verificat ca aveti efectiv matreata, mergeti la cea mai apropiata farmacie si incepeti sa cititi etichetele si ingredientele produselor pe care vreti sa le cumparati pentru par.

Ingredientele obisnuite, cum ar fi pirition zinc, ketoconazol si disulfura de seleniu, sunt antifungice si au prezentat cateva rezultate bune in reducerea matretii.

Gudronul de carbune si derivatii sai sunt, de asemenea, utilizate in mod obisnuit pentru tratarea matretii, dar specialistii avertizeaza impotriva utilizarii acestor ingrediente, despre care se spune ca poate fi prea dur.

Nu sunt minunate pentru scalp si foliculii de par.

In schimb, ramaneti la lista aprobata de antifungice si folositi-le in mod regulat.

Apelati la uleiuri esentiale

In afara de mirosul frumos, uleiurile esentiale si extractele botanice preferate pot parcurge un drum lung in simptomele calmante ale matretii.

Uleiul de rozmarin, uleiul de lavanda, extractul de ceai verde si mangostanul au toate proprietati antimicrobiene, antiinflamatoare si antiseptice.

Lucrul grozav despre aceste ingrediente este ca pot fi utilizate pe termen lung, sunt blande si pot mentine matreata la distanta, observand ca, deoarece au un efect mai usor, pot fi pastrate ceva mai mult timp in rutina decat ingredientele precum disulfura de seleniu.

Faceti-va timp pentru tratamente profunde

Specialistii recomanda tratamente profunde regulate, indiferent daca aveti matreata sau nu – pentru simplul motiv ca sunt relaxante si va lasa intotdeauna parul sa arate si sa se simta mai bine.

Pentru cei care au exfolieri suplimentare, tratamentele cu ulei de scalp sunt o necesitate.

In timp ce va aflati la salon, faceti-va ceva timp sa va spalati si parul.

Periatul parului stimuleaza scalpul si aduce si el mai multa circulatie in zona, in timp ce exfoliaza usor acumularea de celule.

Luati in considerare o reteta anti-matreata

In unele cazuri, matreata poate fi suficient de extrema si persistenta pentru a justifica o reteta dermica (fara a o clasifica drept dermatita seboreica).

Daca nimic nu pare sa functioneze pentru voi, oricum veti dori sa vizitati un cabinet medical.

Majoritatea retetelor anti-matreata sunt versiuni mai puternice ale sampoanelor fara prescriptie medicala.

Cu solutiile medicamentoase, rezultatele pot fi observate relativ rapid – in decurs de o saptamana sau doua. Odata ce simptomele se amelioreaza, intrebati-va medicul cum sa procedati mai departe.

Unii pacienti cu mai multa matreata de lunga durata utilizeaza un tratament medicamentos o data pe saptamana pentru a mentine nivelul de sebum scazut, alternand-o cu utilizarea regulata a unui sampon prietenos cu matreata.

Speram ca v-a placut articolul!

Nu uitati, daca doriti sa gestionati mai bine propriul salon, sa aveti posibilitatea de programari online, SMS-uri automate catre clienti, dar si o imagine clara asupra afacerii voastre, va recomandam Logbox – cel mai bun sistem pentru saloane din Romania!

sursa imagine/sursa articol