vopsirea

Acum câțiva ani, Kylie Jenner a vorbit pe internet despre culoarea părului sau care este în continuă schimbare.

„Tocmai am deprins această dependență de a-mi schimba părul”, a spus enciclopedia vie de frumusețe. „Mă face să mă simt ca o persoană nouă. Îmi place să mă simt diferit și îmi place să ies din casă știind că nimeni nu m-a mai văzut așa. Îmi este greu să mă întorc la stilurile pe care le-am purtat înainte; Nu-mi place întotdeauna părul meu normal scurt și negru. Acest aspect mă face să mă simt de parcă mă întorc în timp. Este ca și cum m-aș întoarce la momente în urmă cu un an și pur și simplu nu vreau să fiu în acel spațiu. ”Cuvântul cheie aici este„ dependență ”.

Având o conotație atât de puternică, se pune întrebarea:

Pot fi clientele dependente de vopsirea parului?

Jenner încheie declarația vorbind despre nevoia de a-și schimba părul pentru a evita să se simtă că regresează în viață. Poate ca această situație să fie suficient de serioasă pentru a fi clasificată ca o dependență reală? Și pentru toate celelalte femei care brusc decid că vor să se vopsească folosind produse din supermarket sau care ajung mai des la salon, există o legătură emoțională de care să fie conștiente?

Am apelat la doi psihologi pentru a afla.

Heather Silvestri, doctor, spune că expunerea unui comportament adictiv este dorința minții pentru un sistem de recompense. În termeni științifici: „Sistemul mesolimbic-dopamină [calea în creier unde dopamina este transportată dintr-o zonă a creierului în alta] este mereu în căutarea stimulilor recompensatori. Orice comportament care declanșează aceste fire este probabil să se repete. Și pentru că recompensa neurochimică este de scurtă durată, persoana încearcă să repete din nou comportamentul. Aceasta este natura compulsivă a dependenței ”, explică ea.

Deci, pot deveni dependente de vopsirea parului?

Răspunsul nu este definitiv.

Vivian Diller, doctor, spune: „Nu cred că procesul de colorare a părului poate deveni o dependență reală decât dacă apare la cineva care are o boală psihică gravă definită prin faptul că nu poate înceta să încerce să schimbe un defect în detrimentul altuia. Dar, o nevoie constantă de a schimba culoarea părului poate fi asociată cu stima de sine scăzută. Schimbările de look făcute pentru a-ți îmbunătăți stima de sine și felul în care crezi că te privesc alții poate oferi satisfacție temporară, dar utilizarea constantă a vopselei de păr în acest scop va avea probabil impactul opus.

Odată ce nevoia de îmbunătățire fizică depășește nevoia de sănătate fizică, este îndreptată spre a deveni o dependență.

Silvestri adaugă că vopsirea părului poate funcționa  ca un declanșator al dependenței – „Merită să reflectați și să vă gândiți în ce măsura vopsirea părului vă reține din timpul pentru a face alte lucruri mai productive.

Deci, dependența de colorarea părului ar avea întotdeauna un anumit element de declanșare a situației.

Pe de altă parte, clientele care vor doar să-și vopsească des părul nu au neapărat o dependență. Se poate, dar cel mai probabil nu este.

Cu toate acestea, nevoia de a fi diferită pe baza unui declanșator poate fi folosită pentru a explica alte lucruri, cum ar fi de ce unii oameni își schimbă părul după o despărțire sau un alt eveniment de viață major. Cert este că vopsitul face întotdeauna clientele să se simtă bine, si asta este tot ce contează pentru un hairstylist!

Speram ca v-a placut articolul!

Nu uitați, dacă doriți să gestionați mai bine propriul salon, să aveți posibilitatea de programări online, SMS-uri automate către clienți, dar și o imagine clară asupra afacerii voastre, vă recomandăm Logbox – cel mai bun sistem pentru saloane din România!

sursa imagine / sursa articol